Szolgáltatások

Fizető és jegyautomata felújítás

2015.01.08
2023.04.02

Ha meglévő jegyértékesítő vagy egyéb felügyelet nélküli fizető automatája van, nem feltétlenül szükséges újat vennie! Cégünk automaták teljes felújítására is kínál megoldást amely az új árának töredékéért további 5-10 évig üzemeltethetők a meglévő készülékek. Ennek mindössze annyi feltétele van, hogy a gépszekrény ne legyen súlyosan sérült vagy korrodált állapotban, valamint zárszerkezete megbízhatóan működjön jelenleg is.

További részletek....

A felújítás menete és további részletei

Leggyakoribb esetek amikor az automaták felújítása (cseréje) elkerülhetetlenné válik:
 • Az automaták üzemeltetője akadozó alkatrész ellátásra hivatkozva egyre magasabb szerviz vagy üzemeltetési költségeket számláz, vagy már nem tudja biztosítani a zökkenőmentes üzemben tartást. Túl sok az ügyfélreklamáció és az üzemen kívül töltött idő.
 • Egy vagy több alkatrész vagy akár az egész automata támogatottsága megszűnik (EOL termék vagy komponens)
 • További fizetési megoldások bevezetése lenne szükséges, de már az automata jelen állapotában nem alkalmas a bővítésre. (pl: bankkártyás fizetési lehetőség funkcióbővítése)
 • További távfelügyeleti funkciókkal kellene bővíteni az automatát a költséghatékonyabb üzemeltetés érdekében (pl: papírtekercs fogyás vagy a bevételek / kassza telítettségi állapot / váltópénz készlet valós idejű monitorozásának szükségessége.)
 • Az automata működése már 2500 vásárlási tranzakciónál kevesebb időközönként is szerviz-beavatkozást igényel. (Igen, sajnos sok automata még új korában sem tud ilyen paraméterekkel működni, de az általunk megvalósított felújítást követően ez is megvalósul)
Az átalakítás és felújítás főbb fázisai:
 • külső-belső tisztítás
 • újra-matricázás (alapesetben az automata frontoldala)
 • készpénz elfogadó egységek felújítása, tisztítása, szükség szerinti javítása (lejárt támogatású termékek frissebre cserélését az alapár nem tartalmazza)
 • készpénz elfogadó egységek szükség szerinti újraprogramozása, kalibrálása a jelenleg forgalomban lévő fizetőeszközökhöz
 • vezérlőegységek teljes cseréje
 • nyomtatóegység cseréje (Amennyiben megbízható márka és még rendelkezik gyártói támogatással, megtartásra kerül)
 • érintőképernyő beépítése vagy a meghibásodott darab korszerűbbre cserélése
 • új felhasználói és üzemeltetői és fejlesztői dokumentáció (lehet, hogy eddig nem is volt ilyen)
 • új, nyílt forráskódú szoftver interfész biztosítása az újonnan beépített vezérléshez(*)

(*) Az új szoftver interfész (midware) lehetővé teszi, hogy az automata tulajdonosa akár 2-3 hónap leforgása alatt saját kezelő oldali szoftvert és új back-office rendszert implementáljon az automatákhoz. Ezt a feladatot cégünk is vállalja igen kedvező feltételek mellett. Ennek az interfész modulnak a beiktatásával az automaták nem lesznek többé gyártó függőek, a "fekete doboz" és ezzel a kiszolgáltatottsági állapot is megszűnik a tulajdonos számára.

Az automaták átalakításával megvalósítható az adóhatóság rendszerébe való on-line bekötés (igény esetén) , illetve lehetővé válik az önkiszolgáló számlakészítés a kifizetett díjtermékekről, szolgáltatásokról.

Az automata fajták amit már sikerrel átalakítottunk: Közösségi közlekedési jegyértékesítő automata, Belépőjegy értékesítő automata, Közterületi parkolóautomata, Parkolás fizető automata.

Eddig már sikerrel felújított/átalakított automaták gyártói: Swarco, Seidt & Bachmann, Höft & Wessel (Metric), továbbá népszerűbb Magyar gyártmányú automaták (érdeklődjön)

Vállaljuk bármilyen nagyobb darabszámban előforduló automata felújítását , javítását és szerződéses üzemeltetését is.

Mennyibe kerül egy automata felújítása?

Eddigi tapasztalatok szerint a kisebb értékű (1-2 millió forint) automaták átalakítási költségei közelítik az aktuális új ár 50%-át, a nagyobb értékű automaták esetében ez jóval kedvezőbb, ami mindössze az új ár 20-30%-át teszi ki. Minél több automatát kell felújítani, annál kedvezőbbre jön ki az egy darabra eső fajlagos költség. Az automata lecserélésének járulékos költségei pedig 70%-ban nem jelentkeznek egy ilyen felújítási projekt során, mint például az új automata számára kialakítandó talapzat, a régi automata elszállítása és megsemmisítése, telepítési tervek és engedélyek beszerzése, stb.

Az átalakítást és felújítást követően az automaták üzemeltetési költsége is lényegesen kedvezőbbé válik ami további, igen jelentős költségmegtakarítást eredményez. Az automaták megjavult üzembiztossága okán az ügyfél-elégedettség és a bevétel is pozitívan alakul.

Milyen működési élettartammal lehet kalkulálni egy felújított automata esetében?

Minimálisan 5-6 évig zökkenőmentesen üzemeltethetőek a felújított automaták, de az alkatrészellátás és további üzemben tartás inkább 10+ éves további működési élettartamot képes biztosítani.